Avslöjanden om livet bakom kulisserna på en av de senaste årens största TV-succéer, Glee, påminner om att framgången har en baksida. Detaljer om den stundtals kyliga atmosfären bakom kulisserna har vi fått från en nyligen släppt självbiografi från Naya Rivera, som spelade Santana Lopez.

Glee skildrade livet för deltagarna i showkören New Directions, en musikal- och dansgrupp på det amerikanska gymnasiet McKinley High. Framgångarna har gjort att vi kunnat se New Directions både i tv och på livescener (med belysning från tillverkaren ADJ), så tilltalande var den charmiga berättelsen om de sjungande ungdomarna. Men allt var inte så kul som det såg ut att vara. I Naya Riveras nya självbiografi kan vi läsa om hur vänskapen mellan henne och en av seriens andra skådespelare, Lea Michele, urartade. Michele, som spelade karaktären Rachel Berry, betraktades inledningsvis som en av seriens självklara huvudkaraktärer. Det tog dock inte lång tid innan Riveras karisma gav hennes karaktär en mer central roll i den stora ensemble som utgjorde seriens rollista. Hon beskriver det som att det var de forna vännernas tävlingslust som tillslut började skava. Det gick tillslut så långt att de forna vännerna i slutändan inte talade med varandra överhuvudtaget. Kontrasten mellan vad vi tittare fick se på TV och verkligheten var med andra ord stor. Men den här konflikten utgjorde bara toppen på ett isberg i en TV-serie som kantats av tragiska händelser.

Många skandaler och tragedier omgärdade ungdomsserien

Bråk och kylig stämning under inspelningarna är triviala ting i jämförelse med de andra olyckor som drabbat en del av dem inblandade i tv-serien. För att ha varit en förhållandevis oskyldig ungdomsserie så kantades Glees framgångar av många skandaler och tragedier. En del kommentatorer pratar till och med om att produktionsteamet skulle drabbats av av en förbannelse. Och inte så konstigt är det med tanke på dessa två huvudrollsinnehavares öden:

  • År 2013 hittades en av seriens skådespelare, Cory Monteith, död på ett hotellrum i Vancouver. Monteith som introducerades för droger redan som 13-åring avled till följd av en heroinöverdos. Det skulle inte ta många år innan ännu ett dödsfall inträffade.
  • Mark Salling, som spelade karaktären “Puck”, dog till följd av självmord år 2018. Glee slutade spelas in år 2015, det kanske var det bästa som kunde hända för alla inblandade?